Redovni profesor na Građevinskom fakultetu u Sarajevu za predmete Uvod u mostogradnju, Mostovi, Spregnute i prednapregnute konstrukcije.

Vodeći projektant i rukovodilac sektora za mostove i konstrukcije u projektantskom zavodu za puteve i mostove Traser Sarajevo od 1960 do 1994. godine. Projektovao je veliki broj mostova u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Iraku, Libiji, Pakistanu. Značajni mostovi su preko Jablaničkog jezera, rijeka Save, Drine, Neretve i Tigrisa u Iraku.

Predsjednik komisije za reviziju i tehnički prijem objekata za 14. zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine.

Revident i kozultant za mostove i inžinjerske konstrukcije u DRI Družba za upravljanje investicij Ljubljana na izgradnji 550 km autoputeva u Sloveniji od 1995 do 2012.

Predsjednik Društva građevinskih konstruktera Jugoslavije od 1981 do 1985. godine.

Ekspert Ujedinjenih nacija za puteve i mostove od 1976 do 1990. godine.

Nagrada Inžinjerske zbornice Slovenije 2008. godine za životno djelo na izgradnji autoputeva u Sloveniji.

Priznanje Družbe DRC (Društvo za istraživanje, razvoj puteva i saobračaja u Sloveniji) za životno djelo na području projektovanja i izgradnje mostova i na području nauke i obrazovanja 2010. godine.


Prof. dr. MILENKO  PRŽULJAutor je 106 stručnih i naučnih radova, 9 monografija, i 3 učbenika za Spregnute konstrukcije, Čelične mostove i Mostove. Autor je i mentor za veći dio smjernica za projetovanje mostova i inžinjerskih konstrukcija u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

kontakt: milenko.przulj@siol.net